top of page

Història de Sapeira

El poble de Sapeira es troba  situat a 48 quilòmetres al nord-oest de Tremp, en un serrat a 1005 metres d’alçada. Forma un petit grup de cases centrades per l’església parroquial de Santa Maria, d’origen romànic.

El topònim prové de la penya o pedra (peira) on s’aixeca el poble i és documentat ja el 979. La festa major del poble és la Mare de Déu d'agost.

Actualment hi ha censades 6 persones.

Antigament, Sapeira es distingia per conservar diverses tradicions, que pogueren ser recollides i publicades per l'etnòleg català Joan Amades.

Els aparellaments : el dia de cap d'any es feia un sorteig per a aparellar les noies mereixedores amb els fadrins d el poble. Els joves del poble anaven porta per porta anunciant els aparellaments i rebent, de cada casa que visitaven, algun obsequi, amb els quals després es feia un àpat. Anaven casa per casa cantant una cançó, que no deturaven fins que els havien donat el recapte.

El ball dels mocadorets: les noies elegien el seu ballador llançant-li als peus un mocador petit. La parella que es formava ballava mig ball, i les noies es retiraven deixant els nois sols al mig de la plaça. Llavors eren ells qui recollien els mocadors i repetien l'operació a la inversa. Era un ball amb música pròpia i lletra posada pel mateix poble.

Durant el  mes de mai s'anava a buscar l'arbre més alt que s'hagués localitzat al terme i es tallava. Els nois solters el portaven a coll fins a la plaça del poble, on el pelaven i plantaven amb un mocador de noia al cim. La competició consistia en veure qui aconseguia arribar al capdamunt del relliscós tronc, per tenir dret al primer ball amb la propietària del mocador. Durant aquest mes també es feia el traspàs del càrrec de majoral, i es ballava el ball del Roser.

bottom of page